MENIU

Bors de gaina cu tocmagi


   "Particip cu aceasta reteta la proiectul Traditie si gastronomie romaneasca ,iar gazda acestei luni, Cristina Iuliana Pana,ne-a propus sa gatim  supe si ciorbe traditionale.Cum sunt moldoveanca "get-beget"nu am putut rezista ispitei sa nu particip si eu la acest proiect cu un "bors de gaina cu tocmagi".Cum gaina grasa avem,legume proaspte din gradina avem,un ou proaspat din cuibar avem,faina macinata la moara din sat avem,borsul proaspat umplut in putina de lemn avem....sa trecem la treaba!"
Ingrediente:
  • o gaina grasa de tara;
  • o ceapa;
  • 1-2 morcovi;
  • 1 ardel rosu;
  • 2 rosii coapte;
  • marar/patrunjel;
  • bors de putina ;
  • 1 ou;
  • sare;
  • faina alba;
  • ardel iute(optional);
  • smantana(optional);


   Se transeaza gaina si se pune la fiert.Sincer eu pun la bors o gaina intreaga fara piept.De fiert,o fierb in oala minune,pentru ca imi fierbe foarte usor.Inaine,cand nu aveam oala sub presiune,fierbeam si jumatate de zi la o gaina.Si...cine era de vina ca se intarea carnea la fiert??SOACRA...ca a taiat-o cu mila si ca i-a parut rau ca mi-a dat-o!!!
   Cand incepe sa fiarba se spumeaza bine si se lasa la fiert sub presiune.Dupa 30-40 minute se adauga legumele taiate cubulete.Se pune iar capacul si se mai lasa sa fiarba sub presiune 20 minute.
   In acest timp pregatim tocmagii(taiteii de casa).Se framanta un aluat tare dintr-un ou,sare si faina,se intinde o foaie si se taie fideluta.




   Cand carnea si legumele sunt aproape fierte,se adauga tocmagii ,sare si borsul si se mai fierbe aproximativ 10 minute.Dupa ce se opreste focul,se presara patrunjel verde deasupra.
   Se serveste cu ardel iute si dres cu o lingura de smantana dupa preferinta.



Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © Daniela la cratita...